İZMİR - KOSGEB destekleri İzmir’de işsizliğin panzehiri oldu. İzmir’de KOSGEB destekleriyle kurulan işletme kervanına her yıl yenileri ekleniyor. Son 3 yılda bu kapsamda kurulan işletme sayısı bine yaklaştı. Bu işletmelerde 3 bine yakın istihdam yaratıldı. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin işsizlik şampiyonu olan İzmir’de işsizlik oranın düşmesinde KOSGEB destekleri de etkili oldu. 

İzmir’e 2011-2014 yılları arasında 10 milyon TL KOSGEB desteği sağlandı. Bu yıllar arasında 444 uygulamalı girişim eğitimi verildi. Bu eğitimlerden 12 bine yakın girişimci adayı eğitim aldı. Girişimcilik eğitimi alanlardan 6 bin 750’si kadın girişimci, 5 bin 250’si ise erkek girişimci oldu. Girişimciler, 900 dolayında işletme kurdu. Bu işletmelerin üçte ikisine yakın kısmı kadınlar tarafından kuruldu. 

Yeni girişimci bulmak önemli bir adım 

KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı, KOSGEB desteklerine ilginin her geçen yıl arttığını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre son üç yılda ülkede işsizlikte birinci sırada yer alan İzmir’de işsizliğin oranlarının gerilediğine dikkat çeken Çanakçı, işsizliği bitirecek en önemli unsurun girişimci sayısını artırmak olduğunu vurgulayarak, “İstihdam problemini çözecek en önemli adım da yeni girişimciler bulmak. KOSGEB destekleriyle yeni istihdamlar yaratmaya çalışıyoruz. Özellikle gençlerin ve bayanların yoğun ilgi göstermesi bizi memnun ediyor. Son 3 yılda en fazla işsizin olduğu yer İzmir. 2012 yılında yüzde 14.7 ile ülke birinci İzmir, işsizlikte 2014 yılında ise altıncı sırada yer aldı. KOSGEB destekleriyle kurulan işletmeler ve bu işletmelerin sağladığı istihdam İzmir’in işsizliğine bir nebze de olsa katkı koydu” dedi. 

İstihdam oranları işsizlik problemine çare oldu 

İzmir’e 2011-2014 yılları arasında 10 milyon 65 bin TL KOSGEB desteği sağlandığını anlatan Çanakçı, “Bu yıllar arasında 444 uygulamalı girişim eğitimi verildi. Bu eğitimlerden 12 bine yakın girişimci adayı eğitim aldı. Girişimcilik eğitimi alanlardan 6 bin 750’si kadın girişimci, 5 bin 250’si ise erkek girişimci oldu. Girişimciler, 900’ya yakın işletme kurdu. Bu işletmelerden 550 tanesi kadın girişimciler, 350 tanesi ise erkek girişimciler tarafından kuruldu. Her işletmede 3 kişilik istihdamı hesapladığımızda 3 bine yakın istihdam sağlandı. Bu istihdam oranları da İzmir’in işsizlik problemine çare oldu” diye konuştu. Mustafa Çanakçı, İzmir’de kadın girişimci sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Genç girişimciler için üniversitelerle protokol

Türkiye’de işsizliğin önüne geçilmesi amacıyla girişimci sayısının artırılması için yoğun bir çalışma gerçekleştiren KOSGEB’in üniversite öğrencilerini de girişimci yapmak için birçok projeye imza attığını anımsatan Çanakçı, İzmir’de örgün eğitim kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi, Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını dile getirdi. Çanakçı, üniversitelerle imzaladıkları uygulamalı girişimcilik eğitim protokolü ile üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğitimini kredili ders notu alarak kendi iş fikirlerini hayata geçirme imkanı bulabildiğini ifade etti. İzmir’de girişimcilikle ilgili bir eğitim seferberliği olduğunu vurgulayan Çanakçı, “İş-Kur, meslek odaları, halk eğitim merkezleriyle birlikte düzenlediğimiz KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimlerine çok yoğun talep var. İşsizlik oranlarının yüksek olduğu Türkiye’de girişimcilik alternatif olarak görülüyor. İzmir’de her hafta bir işletme açmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Çanakçı, çalışanlara yönelik de akşamları uygulamalı girişimcilik eğitimleri vermeye başladıklarını da sözlerine ekledi.